sistemska rešenja
proizvodi
zaštita životne sredine
Zatvaranje vlage u podlozi
Investitori vrše pritisak na izvođače završnih podnih obloga da se obloga (keramičke pločice,
kamen, elastične podne obloge, parket i industrijski podovi na bazi epoksida) polaže na nedovoljno
sazrele podloge svih vrsta estriha koji često nemaju zadovoljavajuća mehanička svojstva,
nisu kompaktni kroz ceo presek, osipaju se, itd. i / ili sadrže suviše veliki ostatak vlage.
Svi ovi nedostaci estriha neizbežno uzrokuju probleme u podlozi, pucanje, bubrenje, koritanje, a u krajnjem slučaju i odvajanje sa podizanjem. Ovi problemi su čest razlog za reklamacije zbog kojih dolazi do sudskih sporova, a posledica su, pored sanacije, i visoki troškovi. Ako nismo u mogućnosti da još u fazi projekta ili izvođenja utičemo da se upotrebe specijalna veziva, primorani smo da koristimo neke druge sisteme, kao što su zatvaranje (blokada) vlage u estrihu.
Epoksidni premazi
PRIMER EP – dvokomponentni epoksidni premaz sa visokim sadržajem organskih rastvarača, kao takav pogodan je i za učvršćivanje nestabilnih podloga. Neophodno je napomenuti da su površine obrađene epoksidnim smolama suviše glatke da bi primile masu za izravnavanje i lepak, zato premaz, dok je još svež, treba posuti kvarcnim peskom granulacije 0,7 - 1,2 mm. PRIMER MF – dvokomponentni osnovni premaz bez rastvarača koji se koristi za poboljšanje prionjivosti proizvoda iz linije MAPEFLOOR, kao i za učvršćivanje i vodonepropusnost cementnih podloga. PRIMER MF je niske viskoznosti koji istovremeno ima visoku sposobnost prodiranja u pore betona i estriha. Zbog odsutnosti rastvarača nije zapaljiv i može da se koristi u javnim prostorima. PRIMER MF takođe moramo posuti suvim kvarcnim peskom pre dalje nadgradnje masama za izravnavanje ili epoksi-poliuretanskim lepkovima. Poliuretanski premazi PRIMER PU60 – jednokomponentna poliuretanska smola u rastvaraču
za učvršćivanje i zatvaranje suviše visokog ostatka vlage u estrihu. Učvršćivanje nekvalitetnih estriha koji su oštećeni (»pregoreli«) zbog nedovoljnog učešća vode ili veoma niskog doziranja cementa pri izradi
estriha. Razdvajajući osnovni premaz kod podloga izrađenih na bazi gipsa. Za zatvaranje vlage prvi sloj PRIMER-a PU60 razređujemo razređivačem DILUENTE PU u razmeri 25% do 100%, u zavisnosti od upojnosti podloge.
Drugi i treći sloj nanosi se u razmacima od 4 sata. Pre lepljenja epoksi-poliuretanskim lepkovima treba sačekati da rastvarači potpuno izvetre. To može potrajati 2 - 7 dana. U protivnom, suviše veliki ostatak rastvarača može da izazove odvajanje lepka od PRIMERa PU60. Za postizanje dobre prionjivosti mase za izravnavanje i lepka potrebno je posuti zadnji sloj kvarcnim peskom granulacije 1,2 mm dok je PRIMER PU60 još svež. ECO PRIM PU 1K – jednokomponentni poliuretanski osnovni premaz bez rastvarača za učvršćivanje i postizanje vodonepropusnosti cementnih podloga. ECO PRIM PU 1K je jednokomponentna poliuretanska smola koja očvršćuje uz pomoć vlage prisutne u vazduhu i podlogama. Niskog je viskoziteta,ne sadrži rastvarače, nije zapaljiva i nema mirisa. Koristi se za učvršćivanje nestabilnih podloga i kao razdvajajući premaz za anhidritne (gips) podloge. Nanosi se četkom ili valjkom u najmanje dva sloja, a između prvog i drugog premaza treba čekati najmanje 3 sata i ne više od 12 sati. Pre nanošenja mase za izravnavanje treba posuti suv i čist kvarcni pesak granulacije 1,2 mm. U slučaju da se osnovni premaz ne posipa kvarcnim peskom, postavljanje drvene obloge treba izvesti pre potpunog vezivanja u roku od 72 sata reaktivnim poliuretanskim lepkom kao što je ULTRABOND P990 1K ili LIGNOBOND ili epoksi-poliuretanskim lepkom ULTRABOND P902 2K.
Mapei SRB d.o.o. Save Kovačevića bb - 11 309 Beograd - Leštane - Fax +381 11 4046 971 - office@mapei.rs