Bár az időjárás fékezte az építőipart, folytatta növekedését a Mapei

Az időjárásnak komoly fékező hatása volt az építőipar teljesítményére a második negyedévben, ennek ellenére a Mapei Kft. folytatni tudta növekedését. A vállalat féléves forgalma meghaladta a 9 milliárd forintot, ami 21%-os növekedés a tavalyi év azonos időszakához.

2019. július 16.

A sok esős nap jelentősen gátolta, lassította az építési munkálatokat. Ennek ellenére, minden idők legjobb eredményét tudhatja maga mögött az ágazat az első félévben, melyet sikerült eredményesen kiaknáznunk. Legdinamikusabban a hidegburkolati termékvonal, az építéskémia és a betonadalékszerek forgalma nőtt – mondta Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

Egyre komolyabb ágazati szintű gondokat okoz az akkut munkaerőhiány miatt fellépő kapacitáshiány. A szakalvállalkozók túlterheltek, nem tudnak újabb munkákat vállalni csak nagyon hosszú határidővel. Emiatt egyre nehezebb tartani a szűk építési határidőket. A kialakult helyzet árfelhajtó hatása miatt emelkednek a bérek és a vállalási árak, ami miatt egyre több projekt indulása hiúsul meg.

A megoldást egyre többen látják külföldi munkavállalók foglalkoztatásában, azonban Markovich Béla szerint ez csak rövid távon jelent megoldást.

A vállalat szerint az év második felére az ágazat lassulása, kisebb visszaesés várható. A felújított CSOK és a Falusi CSOK a lakás és házépítésnek, valamint a felújításoknak ad majd újabb lendületet, ami azonban valószínűleg nem lesz elegendő a visszaesés mérsékléséhez.