Világszintű nehézségek az építési vegyi anyagok gyártásának alapanyag ellátásában!

2021. április 9.

Általában pozitív híreket szoktunk megosztani, de ez most különleges helyzet.
Olyan események zajlanak a világpiacon, amelyek minket, partnereinket és termékeinket felhasználó szakembereket is érinteni fogják, ezért mindenképp szeretnék segíteni abban, hogy bizonyos világpiaci történések hatásainak semlegesítésére a cégeket minél jobban fel tudjuk készíteni.

Különböző tényezők miatt az építési vegyi anyagok gyártásához szükséges alapanyagok gyártása terén világszinten jelentkeztek nehézségek. Ezen nehézségek nemcsak az alapanyagárak növekedését okozzák, hanem az alapanyag ellátásban fennakadásokat is okozhatnak.

Íme néhány tényező:

• az alapanyaggyártók speciális árpolitikája, amely a fellendülésben lévő ázsiai piac miatt folyamatosan változik.
  • a legnagyobb nemzetközi, a világpiacot ellátó vegyipari alapanyaggyártók számos gyártóüzemének vis major miatti, vagy karbantartás miatti leállása.
  • az OPEC által érvényesített új kvóta rendszer miatti olajáremelkedés.
  • a raktárkészletek újjáépítése a gyenge 2020-as gazdasági év, valamint a gazdasági növekedést váró kilátások.
  • az év eleji rendkívül súlyos időjárási viszonyok USA déli részén, Texasban, ahol a petrolkémiai ipar koncentrálódik és amely fontos nyersanyagforrást jelent.
  • konténerek hiánya miatti szállítási nehézségek és szállítási árak növekedése.

Ezen tényezők az alapanyagok terén áremelkedéseket és ellátási zavarokat okoznak, hatást gyakorolva a Mapei által gyártott késztermékekre, azok árára és gyártására egyaránt.
Az előjelzések szerint ezek a hatások az év második és harmadik negyedévében is jelen lesznek.

Melyek azok a termékek, termékcsoportok, amelyek a leginkább érintettek?

Ezek a következők:

• epoxygyanta bevonatok, ipari padlók
  • epoxy fugázók, ragasztók
  • kent vízszigetelések
  • Planicrete
  • bitumenes és szintetikus vízszigetelő lemezek

A Mapei többi termékére is hatással vannak ezek a tényezők, de lényegesen kisebb mértékben, mint a fentiekre. A Mapei Kft. legfrissebb árlistájában, amely 2021.04.15-én lép érvénybe, ezen változások hatásait részben már figyelembe vettük.

Mit javaslunk a következő két negyedévre vonatkozóan?

A kivitelező partnerek számára a legfontosabb, hogy azon árajánlatok adása előtt, amelyek érintik a fenti termékeket, termékcsoportokat, mindenképp vegyék fel a kapcsolatot a területileg illetékes Értékesítő munkatársunkkal, hiszen Ő segíteni fog abban, hogy csakis olyan ajánlatokat adhassanak ki a partnerek, amelyeket tartani is tudnak majd a későbbiekben.

A másik javaslat, hogy azok a munkák, amelyek ezen termékek által érintettek, lehetőség szerint legyenek átütemezve a negyedik negyedévre, vagy inkább még későbbre. Most úgy látszik, hogy az árak és a beszerzési lehetőségek a negyedik negyedévre fognak kicsit rendeződni.

Természetesen a Mapei Kft. folyamatosan tájékoztatást fog adni minden új fejleményről, hogy naprakész információkkal segíthesse partnereit a döntések meghozatalában.