Áremeléstől tartva spájzolnak az építtetők

A Mapei Kft. március végi belföldi forgalma 6 milliárd forint lett, ami 8 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest. A forgalmat az állami támogatások hatására fellendülő kereslet, valamint a várható áremelkedés miatti bevásárlások élénkítették.

2021. április 14.

Az export forgalom számottevően, 16 százalékkal javult, március végén 106 millió forint volt. A kivitel javulásában a külföldi országok javuló építőipar teljesítménye mellett, új termékek gyártása és forgalmazása is fontos szerepet játszik.

Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a szerény várakozások ellenére az első negyedév forgalma jobb lett a tervezettnél. A vállalat óvatos várakozását az év végi ipari termelés alakulása, a kedvezőtlen januári időjárás, valamint a magánberuházások korlátozások miatti megtorpanása indokolta. A szakember szerint a vártnál jobb növekedés egyik tényezője a várható áremelkedés miatti bevásárlások voltak.

A beruházók aggodalmának oka, hogy már Magyarországra is begyűrűzött az építési vegyi anyagok gyártásához szükséges alapanyagok előállítása terén, világszinten jelentkező nehézségek hatása, ami miatt ellátási problémákra és késztermék áremelkedésre lehet számítani.

A szakember szerint a következő negyedévet az alapanyagok árainak emelkedése és azok gyártásának üteme fogja meghatározni. Sajnos az alapanyaggyártási nehézségek miatt előfordulhatnak szállítási problémák, amelyek a határidők kitolódásában jelentkezhetnek.